Loading

Счетоводна къща ДИВЕ Акаунтинг - счетоводство, регистрация на фирми

En

Актуално: От 01.08.2018 г. НАП вече е с нови сметки

07 август 2018


От 01 август 2018 година 10 териториални структурни звена на Национална Агенция по Приходите са със сменени банкови сметки. По новите сметки ще се нареждат суми от физически и юридически лица с регистрация във всички офиси на НАП в град София, както и такива, регистрирани в „Средни данъкоплатци и осигурители“. С нови сметки разполагат и офисите на НАП София-област, Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол. Промяната се налага заради сливането на банките ОББ и Сибанк. Понастоящем НАП официално информира всички засегнати от тази промяна лица, физически или юридически, изпращайки им имейл с актуална информация за сметките.

Защо се налага промяна?

Сибанк беше обслужваща банка на регистрирани на територията на столицата физически и юридически лица. Поради сливането на ОББ и Сибанк към днешна дата сметките в Сибанк са закрити и обслужващата банка вече е ОББ.

Считано от 01 август 2018 г. официално се използват новите сметки на Приходната агенция, дори и за плащания на задължения, които са възникнали за граждани и юридически лица преди тази дата.

Какво следва за гражданите и бизнеса, ако не са своевременно информирани за промяната?

Поради сливането на ОББ и Сибанк някои териториални структурни звена на НАП са с нови сметки

Ако Вие, в качеството си на гражданин или Управител на дружество, сте направили плащане към Национална агенция за приходите след 01.08.2018 г., във връзка с плащане на осигуровки или данъци, по старите сметки в Сибанк, е необходимо да проверите дали сумите нe са върнати обратно по сметката, от която сте направили тези плащания.

Връщането на сумите от НАП в 90% от случаите става без Ваше знание, което води основно до:

1. Непогасени задължения – връщането на сумите означава, че задълженията Ви не са платени към НАП.

2. Лихви за просрочие – когато сумата не е постъпила в сметката на НАП до датата, определена със закон като дата на плащане (за ДДС – до 14-то число на месеца, следващ месеца, за който се подава декларацията, а за осигуровките – до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който са начислени), системата на НАП автоматично започва да начислява лихви за просрочие, които трябва в даден бъдещ момент да бъдат платени.

3. Получаване на имейл от НАП за напомняне на задължения – имейли от НАП, които информират за непогасени задължения.

Проверете дължимите суми и сметките си. Ако има разминаване, то вероятно Вие следва отново да заплатите своите задължения, нареждайки сумата по правилните сметки. Новите сметки можете да изтеглите във формат XLS от сайта на НАП като кликнете върху този линк: Банкови сметки на НАП.

За още интересна информация посетете Фейсбук страницата ни на адрес www.facebook.com/DIVEAccounting.

Надяваме се тази информация да е била полезна за Вас. Ако има друго, с което можем да Ви бъдем полезни, използвайте имейл , за да се свържете с нас.