Loading

Счетоводна къща ДИВЕ Акаунтинг - счетоводство, регистрация на фирми

En

Откога отпада задължението за търговците да водят и съхраняват касови книги в търговските обекти?

10 юли 2019


В държавен вестник брой 52 от 02.07.2019 г. Министерството на финансите прие и обнародва Наредба за изменение и допълнение на Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията за управлението на софтуерите им и изискванията към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. В нея е прието, че за всички търговци, които отчитат продажбите си в търговските обекти чрез издаването на фискална касова бележка от фискално устройство, отпада задължението за воденето на книги за дневните финансови отчети и съответно задължението за съхранение на издадените дневни и месечни отчети от фискалните устройства.

Досега практиката беше всеки търговец, извършващ дейността си в стационарен търговски обект и отчитащ продажбите си в брой чрез издаване на касов бон от фискално устройство, да води в този обект касова книга, в която се съхраняват дневните и месечните отчети от регистрираното фискалното устройство за този търговски обект.

С обнародването на Наредбата в Държавен вестник отпада това задължение за всички търговци с изключение на бензиностанциите, които използват електронни системи с фискална памет (ЕСФП). За търговците, за които отпада това задължение, в случай на издаване на касова бележка от кочан е предвидено да се води и поддържа специален регистър на издадените касови бележки от кочан, който регистър задължително да се съхранява в търговския регистър. В този регистър е предвидено да се вписва началния и крайния номер на издадената касова бележка за съответния ден, сумата на общия оборот от тях, както и причината, налагаща издаването и ползването на касовата бележка от кочан.

За в бъдеще е предвидено също така да отпадне и изискването за издаването и съхранението на дневните отчети от фискалните устройства, като това облекчение за бизнеса отново няма да се отнася за лицата, използващи електронни системи с фискална памет (ЕСФП).

Към настоящия момент всички търговци, отчитащи продажбите си в брой в търговски обекти чрез издаване на касов бон от фискално устройство могат да продължат за съхраняват дневните си отчети в книгата за фискални отчети за 2019 г., като същата може да се използва и като регистър за издадените през текущата година касови бележки от кочан.

Ако имате нужда от счетоводител, просто трябва да се свържете с нас - използвайте е-мейл , контактната форма в раздел Контакти или посетете Фейсбук страницата ни на адрес www.facebook.com/DIVEAccounting

Очакваме Ви!