Loading

Счетоводна къща ДИВЕ Акаунтинг - счетоводство, регистрация на фирми

En

Честита нова 2020 година – с увеличение в размера на минималната работна заплата и осигурителния доход за самоосигуряващите се лица и земеделските производители

02 януари 2020


Освен промените в доходите на физическите лица, които ние от DIVE Accounting отразихме подробно в две последователни статии, от 1 януари 2020 година се увеличи и размера на минималната работна заплата (МРЗ) за нашата страна.

Промяната в размера на МРЗ беше официално приета от Народното събрание на Република България и новият Закон за бюджета и държавното обществено осигуряване за 2020 година беше публикуван в Държавен вестник брой 99 от 17 декември 2019 г. Всички направени промени в този закон влизат в сила от 01.01.2020 година.

Днес ще направим анализ на това какво точно се променя в Закона за бюджета и ДОО, какви ще бъдат ефектите от него за бизнеса и какво остава същото през 2020 година. За по-голяма яснота, ще разделим промените на три групи – осигурителен доход, обезщетения и пенсии, като ще разгледаме какво се променя във всяка една група и какво остава същото и за 2020 година.

Oт Новата година осигуровките на работещите собственици и самоосигуряващи се лица ще се изчисляват върху 610 лева, а не върху 560 лева както досега.

1. Осигурителния доход – какво се запазва и какво се променя от 1 януари 2020 г.

Най-важната и дискутирана от много време насам промяна е именно промяната в размера на минималната работна заплата. В закона за бюджета и ДОО това намира отражение в чл.9 от същия закон. Досега МРЗ бе в размер на 560 лева, но считано от 01.01.2020 година тя се увеличи с приблизително 9% и към настоящия момент е в размер на 610 лева. Такъв е размер и на дохода за самоосигуряващите се лица – от Новата година осигуровките на работещите собственици и самоосигуряващи се лица ще се изчисляват върху 610 лева, а не върху 560 лева както досега.

С приетите промени автоматично всеки работодател се задължава да актуализира заплатите на своите служители, които полагат своя труд в дадено дружество срещу възнаграждение в размер на МРЗ. На практика, за бизнеса от началото на 2020 година се наблюдава увеличение в размера на разходите за възнаграждения и социални осигуровки за всеки даден служител. Тази ситуация не е много благоприятна за дружествата, чиито приход е фиксиран всеки месец, защото реализират по-малка печалба. За тези от тях, които искат да запазят пазарни позиции и да запазят своя персонал, се разкриват две възможности – или да повишат своите приходи, използвайки нова бизнес стратегия, или да преструктурират своите разходи за останалите икономически елементи – наем, консумативи, реклама и други.

За работещите собственици също има неблагоприятен ефект от увеличението на МРЗ, респективно минималния осигурителен доход, защото през 2020 година те ще трябва да внасят по-големи вноски за социални и здравни осигуровки. Както вече споменахме, техните вноски ще се определят върху 610 лева осигурителен доход.

За трета поредна година и през 2020 г. не се наблюдава увеличение в размера на здравните и осигурителните вноски за Държавното обществено осигуряване. Тяхното процентно съотношение между работодател и служител се запазва същото, както и техния размер.

За разлика от 2019 г., през която година размера на максималния осигурителен доход се увеличи от 2600 лева на 3000 лева, през 2020 година неговият размер остава непроменен.

Следващата съществена промяна е, че минималния месечен размер на дохода за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители нараства с 20 лева. Досега този размер беше 400 лева, но считано от 01.01.2020 г. размерът му се променя на 420 лева.

С изброените дотук промени логично на следващо място се нарежда и промяната в дохода за тези, които излизат в неплатен отпуск или се осигуряват като трайно безработни. За тях до преди влезлите в сила промени доходът, върху който се изчисляваше вноската за здравно осигуряване, беше в размер на ½ от размера на МРЗ. За 2019 година при МРЗ от 560 лева, доходът се изчисляваше в размер на 280 лева, а вноската за здравно осигуряване – 8% от 280 лева, изчислени на 22,40 лева месечно.

През новата 2020 г. при размер на МРЗ от 610 лева, доходът върху който ще се изчисляват тези вноски за трайно безработните или ползващите неплатен отпуск, се изчислява в размер на 305 лева. Самата вноска е в размер на 8% от 305 лева, равняваща се на 24,40 лева месечно. Наблюдава се увеличение в размер на тази вноска от 2 лева за всеки месец.

Съгласно чл.12 от Закона за бюджета и ДОО, обезщетението за гледане на дете до навършване на 2 годишна възраст е в размер на 380 лева месечно.

2. Обезщетения за временна безработица, смърт на осигурено лице и отглеждане на дете до 2-годишна възраст – има ли промени?

В Закона за бюджета и ДОО по отношение на обезщетенията, изброени в т.2 не са предвидени промени през Новата година. Техния размер се запазва, както досега, а именно:

  • Дневен минимален размер на обезщетението за временна безработица – 9 лева за ден и дневен максимален размер на същото обезщетение – 74,29 лева за ден – (чл.11 от Закона за бюджета и ДОО);
  • Обезщетение за гледане на дете до навършване на 2 годишна възраст – 380 лева месечно - (чл.12 от Закона за бюджета и ДОО);
  • Обезщетение от работодател при смърт на осигурено лице – 540 лева еднократно изплатена сума - (чл.13 от Закона за бюджета и ДОО)

Условията и редът за ползване на посочените обезщетения остават без промяна.

През 2020 г. за мъжете възрастта за пенсиониране при натрупан необходимия осигурителен стаж е 64 години и 3 месеца. За жените условието за пенсиониране е навършени 61 години и 6 месеца.

3. Минимален размер на пенсиите – какво остава същото по отношение на този въпрос.

Третият и последен по днешната но тема въпрос, но не и последен по важност, е свързан с минималния размер на пенсиите, определен в Закона за бюджета и ДОО.

Направените промени обхващат както възрастта за пенсиониране, така и размера на минималната пенсия за страната.

Възрастта за пенсиониране и при мъжете, и при жените, се е увеличила за новата 2020 г. За мъжете възрастта за пенсиониране при натрупан необходимия осигурителен стаж е 64 години и 3 месеца. За сравнение през 2019 г. условието за пенсиониране беше навършени 64 години и 2 месеца – т.е. през Новата година пенсионирането може да стане един месец по-късно. За жените условието за пенсиониране е навършени 61 години и 6 месеца, за разлика от 2019 г. през която условието беше навършените години да бъдат 61 години и 4 месеца – т.е. с два месеца повече се изисква, за да бъде покрито едно от условията за оттегляне по пенсия при жените.

Другото условие в свързано с необходимия осигурителен стаж – за новата година той е 38 години и 10 месеца за мъжете и 35 години и 10 месеца за жените – отново се наблюдава увеличение от два месеца в сравнение с предходната 2019 година.

Съгласно чл.10 от Закона за бюджета и ДОО до 1-ви юли 2020 година размерът на минималната пенсия се запазва в размер на 219,43 лева. След това размерът на пенсията ще се увеличи и тя ще стане 250 лева. Всички пенсии, отпуснати до 31.12.2019 г., считано от 01.07.2020 година, ще бъдат увеличени с 6,7%.

Няма промяна в максималния размер на пенсиите, и през 2020 г. „таванът“ на пенсиите остава в размер на 1200 лева.

С това приключваме темата за направените промени в бюджета за Новата 2020 година. За бизнеса тези промени до известна степен могат да затруднят финансово работодателя, имайки впредвид неговата ангажираност по отношение на изплащане на по-високи заплати и осигуровки, считано от Новата година. Увеличението на размера на пенсиите е сигурен знак за протичаща социална реформа, ефектите и тежестта от която ще бъдат реализирани и през 2020 г. върху активно работещото население на страната ни.

Ние, екипът на DIVE Accounting, и през новата 2020 година се ангажираме да запознаваме Вас с всички новости, актуални проблеми и практики, свързани с данъци, осигуровки, трудови казуси и други. Ако Вие имате конкретен въпрос за разясняване или проблем, може да се свържете с нас както досега.

Очакваме Ви и през Новата година, ще се радваме да Ви бъдем от полза!