Loading

Счетоводна къща ДИВЕ Акаунтинг - счетоводство, регистрация на фирми

En

Промени, свързани с издаването на касови бележки от фискално устройство

21 февруари 2020


От началото на Новата година публикациите на екипа на DIVE Accounting неизменно са на тема "промени". Тази публикация също е свързана с промени, които се стремим да анализираме и с които запознаваме Вас, нашите клиенти и читатели. Днес ще разгледаме промените в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) по отношение на издаването на касови бележки от фискални устройства.

Всекидневно получаваме голям брой касови бележки, които в повече случаи изхвърляме след напускане на търговския обект, който сме посетили. Те са задължителни при всяка покупка, независимо дали на стока или услуга. Чрез тях търговските обекти отчитат своите продажби към населението и на база оборотите, формирани от тези касови продажби, определят и внасят своите данъци в бюджета. Неиздаването на касов бон е нарушение на закона и ако бъде установено от орган на НАП, то ще бъде придружено с налагането на глоба. Но не това е акцентът в статията ни от днес, а какво се промени във връзка с издаването на касовите бележки. Накратко - промени се това, че за определени случаи не се налага тяхното издаване от фискално устройство. Още в самото начало искаме да обърнем внимание, че по никакъв начин не отпада задължението за някои търговци да регистрират извършените продажби на съответните стоки или услуги, а се променя начина, по който се издават самите касови бележки.

Неиздаването на касов бон е нарушение на закона и ако бъде установено от орган на НАП, то ще бъде придружено с налагането на глоба.

Чл.118 от ЗДДС от 10.12.2019 г. е изменен от "Касови бележки и подаване на данни" на "Касови бележки, заместващи документи и подаване на данни". В този член от закона е добавен нов термин, а именно "заместващи документи". Промяната е намерила отражение в ал.3 на чл.118, в сила от 10.12.2019 г, чиято алинея гласи, че в случаите на продажби на стоки или услуги, които се предоставят от автомати на самообслужване с електрическо захранване и които се регистрират и отчитат чрез фискални устройства, вградени в автоматите на самообслужване, с изключение на услугите по обмяна на валута, фискалния бон, регистриращ продажбата, може да се визуализира само на дисплей, без да се издава на хартиен носител. В случаите на продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин фискалния/системния бон, регистриращ продажбата, може да се генерира в електронен вид и автоматично да се предостави на електронен адрес на получателя, без да се издава хартиен документ. Редът, по който това ще може да се осъществи и на практика, е приет и обнародван в Държавен вестник брой 8/2020 година и е регламентиран в Наредба Н-18.

Изцяло нововъведена е ал.3а в чл.118, според която в случаите на неприсъствено плащане с кредитна или дебитна карта по продажби/доставки на стоки или услуги, се допуска вместо фискален или системен бон, да се издава и предоставя на получателя по електронен път документ за продажбата, който не е издаден от фискално устройство от одобрен тип или от одобрена интегрирана автоматизирана система на управление на търговската дейност. Отново редът, по който това би било осъществимо на практика, е регламентиран в Наредба Н-18.

В параграф 1 от Допълнителните разпоредби на ЗДДС е дадено определение за неприсъствено плащане – „неприсъствено плащане с кредитна или дебитна карта“ е заплащане чрез платежна операция, инициирана по интернет и осъществена чрез софтуерно идентифициране на кредитна или дебитна карта или друг картово базиран платежен инструмент от виртуално терминално устройство ПОС без физическо прочитане на картата и без едновременното присъствие на продавача и купувача по продажби, при които предоставянето на стоката става на място, различно от търговския обект на търговеца.

Това са двете основни промени в ЗДДС, свързани със издаването на касовите бележки. Прави ни впечатление, че в правната регламентация на закона е залегнало правото на избор на лицата – те могат да избират дали да продължат да отичат своите продажби по стария начин или да се възползват от прилагането на по-нови и модерни решения за бизнеса.

Ние от DIVE Accounting смятаме, че направените промени в този закон са изцяло в положителна посока за развитието на бизнеса, но все още не можем да преценим дали ще работи по предварително начертания от законодателя план от първоначалния момент.

Ние от DIVE Accounting смятаме, че направените промени в този закон са изцяло в положителна посока за развитието на бизнеса. Това ще позволи модернизиране при отчитането на продажбите, като вече няма да се налага разпечатването на дневните и месечните отчети от фискалните устройства и съхранението им в касовите книги. Също така смятаме, че електронното предоставяне на данни пести време и усилия при обработка на информацията. С въвеждането на все по-голям брой от електронни услуги се скъсява и времето, необходимо на собствениците на дружества да организират дейността им.

От друга страна, проявяваме съмнение колко безпроблемно тези промени биха били осъществими на практика. Практиката ни досега показва, че не всичко работи по предварително начертания от законодателя план от първоначалния момент на неговото въвеждане и в последствие се правят промени или се дават разяснения. Такъв е именно и случаят с приемането и влизането в сила на промените в Наредба H-18, което беше отлагано няколко пъти.

Затова нашият екип ще следи за актуалността и приложимостта във връзка с новите промени и в случай на промяна - ще се включим с коментар.