Loading

Счетоводна къща ДИВЕ Акаунтинг - счетоводство, регистрация на фирми

En

Счетоводство и коронавирус (COVID-19)

24 март 2020


Както е известно на всички Вас, в момента нашата страна се намира в усложнена обстановка поради строгите ограничителни мерки във връзка с обявеното извънредно положение заради разпространението на COVID-19. В настоящата статия няма да разглеждаме мерките наложени от епидемична обстановка. Екипът на DIVE Accounting призовава всички Вас да бъдете отговорни към себе си и околните като спазвате въведените от Министъра на здравеопазването противоепидемични мерки.

Нашият екип също работи при спазването на тези мерки, макар до известна степен те да затрудняват работния процес. Добрата организация и споделянето на колективната отговорност в изпълнението на поетите ангажименти е пътят към успех дори и в условия на криза.

След влизането в сила на заповед N РД-01-124/13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването, много счетоводители бяха притеснени за това както ще се случи с годишното приключване на фирмите. В срок до 31.03.2020 г. всички фирми в страната ни, независимо дали са имали дейност или не за 2019 г. бяха задължени да обявят това обстоятелство. Тези, които нямаха дейност, в срок до 31.03.2020 г. са задължени да подадат декларация по чл.38, ал.2, т.9 от Закона за счетоводството в Търговския регистър, а дружествата с дейност – да подадат своите годишни отчети към НСИ в срок до 31.03.2020 г,. както и да подадат декларация по чл.92 от ЗКПО към НАП за дължимите данъци и да заплатят същите отново в този законоустановен срок.

Но след въвеждането на мерките за ограничаване на разпространението на вируса COVID-19 и в оставащите две седмици до настъпването на крайния срок за всички фирми, на практика изпълнението на посочените по-горе задължения за всички дружества се оказа невъзможно. От една страната струпването на хора пред Агенция по вписванията нарушава изпълнението на въведените мерки, а от друга – работещите в „домашен офис“ счетоводители не са в състояние да обработят информацията и подадат отчетите за дружествата с дейност.

В Министерството на финансите беше внесено предложение от съюза на счетоводителите за удължаване на сроковете по годишното приключване. Бяха обсъдени много идеи. Екипът на DIVE Accounting следеше с интерес информацията, която се публикуваше в медиите. Всичко това беше непотвърдена информация, все още не приета от Народното събрание, което я правеше негодна за анализ и публикуване на анализ наша страна. До днес, 24.03.2020 г., когато в Държавен вестник N 28/24.03.2020 г. бяха приети официално направените предложения за промени в голяма част от законите, действащи на територията на нашата страна. Ние ще акцентираме върху тези от тях, които касаят трудово-правните и данъчни закони.

В условията на коронавирус (COVID-19) и извънредното положение бяха приети официално направените предложения за промени в голяма част от законите, действащи на територията на нашата страна, които касаят трудово-правните и данъчни закони.

Какво се променя във вече съществуващите закони по време на извънредно положение в страната ни?

1. По отношение на Кодекса на труда – въвежда се два изцяло нови члена: чл.120б и чл.120в, касаещи мястото и характера на работа, въведени и предложени от работодателя, а именно:

„Възлагане на надомна работа и работа от разстояние при обявено извънредно положение“

Чл. 120б. (1) Работодателят може при обявено извънредно положение да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно надомна работа и/или работа от разстояние. В този случай се изменя само мястото на работа, без да се променят другите условия по трудовия договор.
(2) Промяната по ал. 1 се извършва със заповед на работодателя,

Чл. 120в: „Преустановяване на работата при обявено извънредно положение“

Чл. 120в. (1) При обявено извънредно положение работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение.
(2) Когато при обявено извънредно положение работата на предприятието или на част от него е преустановена със заповед на държавен орган, работодателят е длъжен да не допуска работниците или служителите до работните им места за периода, определен в заповедта.“

В чл.138а – „Въвеждане на непълно работно време от работодателя“ се създава нова алинея 2, а именно: „(2) В предприятието или в негово звено работодателят може да установи за целия период на обявено извънредно положение или за част от този период непълно работно време за работниците и служителите, които работят на пълно работно време.“;

Другото, което може би в по-голяма степен вълнува едновременно както работодатели, така и служители, е ползването на неплатен годишен отпуск без съгласието на служителите. На нашия екип многократно му беше задаван въпросът: „Мога ли да изпратя служителя в принудителен неплатен отпуск?“ и категоричния отговор и преди публикуването на промени, и към настоящия момент е: „Не, незаконно е служителят да бъде изпратен в неплатен отпуск без негово съгласие, независимо от състоянието на икономиката в този момент“.

Промените в закона дават на работодателите право да предоставят платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, както и на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.

Създава се нов чл.173а - „Ползване на отпуск при обявено извънредно положение"

Чл. 173а. (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.
(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.“

И последната приета промяна в Кодекса на труда касае изплащане на обезщетение за времето на преустановяване на работа в извънредно положение, като за тази цел се създава нов чл.267а:
„Трудово възнаграждение при преустановяване на работата при обявено извънредно положение“
Чл. 267а. За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение.“

2. По отношение на Кодекса за социално осигуряване – най-важната промяна, която беше публично оповестена, но все още не беше официално приета е, че:

(1) По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.
(2) Средствата, превеждани по реда на ал. 1, са за сметка на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.
(3) В случай че осигурителят не изплати пълния размер на трудовото възнаграждение на работниците и служителите, за които са получени средствата по ал. 1, той ги възстановява.

В условията на пандемия, съгласно новият закон за извънредното положение и последвалите от него промени от други закони, вече Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. на заявили това осигуретели.

3. По отношение на Закона за корпоративно подоходно облагане влизат в сила следните промени:

(1) През 2020 г. до 30 юни 2020 г. се удължават следните срокове:

  • по чл. 92, ал. 2, чл. 93 от ЗКПО - чл. 92, ал.2 определя срокът за подаване на ГДД за дължими данъци на дружествата, а чл.93 – срокът за заплащане на тези данъци;
    С приетите промени тези срокове се удължават с още 3 месеца – от 31.03.2020 г. съответно на 30.06.2020 г.
  • чл. 217, ал. 2 касае деклариране и внасяне на данък върху разходите, а чл. 219, ал. 4 и 5 определят срокът за внасяне на данък върху помощните и спомагателните дейности по смисъла на Закона за хазарта;
    С приетите промени тези срокове се удължават с още 3 месеца – от 31.03.2020 г. съответно на 30.06.2020 г.
  • чл. 241, ал. 2 – за облагане с 12% на приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за захарта и внасянето им в срок до 31.03.2020 г.;
  • чл. 252, ал. 1, чл. 253, - за облагане на приходите на бюджетните организации, както и за внасяне на размера на данъка в срок до 31.03.2020 г.;
  • чл. 259, ал. 2 и чл. 260 - за определяне на данъка за лица, чиято дейност е свързана с опериране на кораби, както и внасянето на тези данъци в срок до 31.03.2020 г.
    С приетите промени всички тези срокове се удължават с още 3 месеца – от 31.03.2020 г. съответно на 30.06.2020 г.

(2) През 2020 г. авансовите вноски по Закона за корпоративното подоходно облагане се правят при условията и по реда на глава четиринадесета от същия закон, при съобразяване със следните особености:
1. когато до влизането в сила на този закон е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г., авансовите вноски се правят в размер съгласно декларираното; при необходимост лицата могат да подадат коригираща декларация по реда на чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане;
2. когато до 15 април 2020 г. е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г., авансовите вноски се правят в размер съгласно декларираното;
3. когато до 15 април 2020 г. не е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г., авансовите вноски се декларират с образеца на годишната данъчна декларация до 15 април 2020 г., като се попълва само тази част от нея, касаеща декларирането на авансови вноски за текущата година.

Срокът за подаване на годишен отчет за дейността на дружествата към НСИ също се удължава с още 3 месеца – а именно до 30.06.2020 г.

За лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, се удлъжават сроковете за за ползване на 5% отстъпка от дължимия данък и за подаване на годишната данъчна декларация.

4. По отношение на Закона за доходите на физическите лица – направените промени в закона касаят всички физически лица, които извършват дейността си като търговски по смисъла на Търговския закон, включително и за регистрираните еднолични търговци, както и физически лица – регистрирани земеделски стопани. Преди да влязат в сила промените, тези лица бяха задължени да подадат декларациите за предходната година и да внесат дължимия данък в срок до 30.04.2020 г. След направените промени този срок се удължава с още 3 месеца – до 30 юни 2020 г.

Направените промени в ЗДДФЛ касаят само лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, в т.ч. еднолични търговци, както и земеделски стопани, когато са избрали да се облагат като еднолични търговци.

За същите тези лица се удължава и срока за ползване на 5% отстъпка от дължимия данък за довнасяне по годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица до 31 май 2020 г., а не както беше досега – 31.03.2020 г.

За всички останали физически лица, за който през 2020 г. е възникнало задължение да подадат годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ (за обявяване на доходи от нетрудови правоотношения, наеми, хонорари за 2019 г.) срокът се запазва същия – до 30.04.2020 г., като срокът за ползване на отстъпката от 5% също се запазва – 31.03.2020 г.

5. По отношение на прилагането на ДОПК (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс) най-важните промени са, че по време на действие на извънредното положение се спира принудителното изпълнение по ДОПК, като за периода на спирането се начисляват лихви. Може да се извършва обезпечаване на задълженията и разпределение на суми по изпълнителни дела. По искане на длъжниците публичните изпълнители могат да извършват изпълнение върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени ценности в трезори и съдържанието в сейфове. Няма да се провеждат публични търгове и няма да се извършва въвод във владение.

Удължават се сроковете в Закона за счетоводството за обявяването на декларация по чл.38, ал.9, т.2 и публикуване на отчетите на дружествата с дейност съгласно чл.38, ал.1 от ЗС в Търговския регистър към Агенция по вписванията.

6. Последната промяна е по отношение на Закона за счетоводството и касае обявяването на декларация по чл.38, ал.9, т.2 и публикуване на отчетите на дружествата с дейност съгласно чл.38, ал.1 от ЗС в Търговския регистър към Агенция по вписванията.
Тези срокове се изменят както следва:

  • Обявяване на декларация по чл.38, ал.9, т.2 от ЗС за дружествата без дейност – срокът се променя от 31.03.2020 г. на 30.06.2020 г. – т.е. увеличава се с още 3 месеца;
  • Публикуване на Годишните финансови отчети на дружествата с дейност в Търговския регистър към Агенция по вписвания – до преди да влязат в сила промените този срок беше 30.06.2020 г. за отчетите на 2019 г. След обнародваните промени този срок се удължава с още 3 месеца и крайния срок за обявяване на отчетите е 30.09.2020 г.

С това завършваме темата за направените промени по време на епидемия и извънредно положение на територията на нашата страна. Важно е да обърнем внимание, че всички останали срокове се запазват – срокът за подаване на справка декларация по ЗДДС остава до 14-то число на месеца, следващ месеца, за който се подава. За подаване на декларация образец 1 и 6 за дружества, които имат наети работници или самоосигуряващи се собственици, срокът също се запазва – до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се подават тези декларации.

Екипът на DIVE Accounting напомня на всички Вас, че сроковете, за които няма изрично упоменаване за удължаване, както и обнародването им в Държавен вестник, се запазват същите независимо от това каква информация се разгласява в публичното пространство. Неспазването им води след себе си установяване на административни нарушения и налагане на имуществени и парични санкции за всяко лице, нарушило и неспазило закона.

Ако Вие сте собственик или управител на дружество и не искате да застрашавате Вашата сигурност, както и сигурността на Вашето семейство, ние можем да подадем вместо Вас декларациите към Търговския регистър, както и да обявим вече съставен годишен финансов отчет. Съобразяваме се изцяло с всички наложени противоепидемични мерки и работим ИЗЦЯЛО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ, като среща в нашия офис НЕ Е НАЛОЖИТЕЛНА.

В състояние сме да отговорим на всички зададени от Вас въпроси!

Единственото, което трябва да направите, е да се свържете с нас по един от изброените три начина:

Очакваме Ви, ще се радваме да Ви бъдем полезни!