Loading

Счетоводна къща ДИВЕ Акаунтинг - счетоводство, регистрация на фирми

En

Какво следва от предложените промени при заплащане на болничните и как ще се отрази на Вашето дружество?

18 ноември 2019


След проведено заседание на 14 ноември тази година на управляващата коалиция бе прието и внесено предложение за промяна в изплащането на дните в болничен.

Досега практиката е първите три дни от болничния лист да се изплащат от работодателя, а за останала част от времето на временна неработоспобност обезщетение се изплаща от Националния осигурителен институт в размер на 70% от осигурителния доход на лицето.

Внесените промени в Закона за бюджета са първият ден от болничния да остане за сметка на лицето и за него работодателя да не изплаща обезщетение, а втория и третия ден да се изплащат както досега. Изплащането на обезщетение от НОИ за останалите дни не подлежи на промяна, остава както досега. Ако предложената промяна бъде одобрена от Народното събрание, то тя ще влезе в сила от 1 януари 2020 г.

Подобно предложение за промяна беше направено и от Асоциацията на индустриалния капитал в България края на октомври 2019 г. Предложение беше да отпадне задължението на работодателя да изплаща обезщетение за първите три дни от болничния т.е. работодателя да бъде освободен от това си задължение да изплаща на служителя обезщетение за неговото отсъствие.

Досега работодателя е длъжен да изплаща обезщетение за първите три дни от болничния на служител.

Причината бизнесът в България да предложи промяна в Закона за бюджета е твърдението, че по-голяма част от болничните са фалшиви и се издават без нужното основание. Според статистиката на Националния осигурителен институт за периода 2012-2018 г. броят на издадените болнични листа е нарастнал с 50%. От години предприемачите в България искат да се въведат ограничителни условия при издаването на болнични, с мотива, че най-често болничните се ползват от служителите с цел да няма прекъсване между почивни дни, както е в периода между Великден и Гергьовден и Коледа и Нова Година. По този начин те умишлено удължават своята почивка, но не за сметка на платения си годишен отпуск, а за сметка на болничен лист. Загубите, които е претърпял бизнеса от безконтролното издаване на болнични листа според официалната статистика за 2018 г. е близо 160 милиона лева, изплатени като обезщетение на служителите за първите три дни от времето на неработоспособност. Твърди се също така, че в страната ни се създават дружества с единствената цел служителите в тях да използват системно болнични листа, като по този начин става източване на здравната каса.

Подобна промяна сериозно ще се отрази в месечното заплащане на работещите майки, на които най-често се налага ползването на болничен лист.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), които защитават правата на служителите и са в ролята на свързващо звено между бизнеса и работещата сила в България, се обявиха против внесеното решение за промяна, като го обявиха за „несъгласувано“ и „некоментирано“. Според тях внесената промяна няма да спре издаването на фалшиви болнични, а това сериозно ще се отрази в месечното заплащане на работещите майки, на които най-често се налага ползването на такъв болничен лист.

Когато липсва служител в дадено дружество поради болничен, обикновено неговите задачи се разпределят между останалите служители в това дружество, а работодателя се задължава да изплати обезщетение за неговата липса.

Коментарът на нашия екип от DIVE Accounting е, че предложената промяна в Закона за бюджета следва да бъде приета и одобрена като ефективна мярка в борбата с издаването на фалшиви болнични. Какво се получава на практика, когато липсва служител в дадено дружество – неговите задачи се разпределят между останалите служители в това дружество, а работодателя се задължава да изплати обезщетение за неговата липса. Освен обезщетението за първите три дни, за времето на неработоспособност работодателя също така се задължава да заплаща 4,8% върху минималния осигурителен доход здравни осигуровки за този служител. Един от принципите на счетоводната отчетност е, че трябва да съществува съпоставимост на приходите и разходите в дейността на всяко дружество. Което казано на по-разбираем език за всеки направен разход от работодателя следва да се очаква приход. В случая с разходите за обезщетение на служители в болничен няма как да се очаква бъдеща икономическа изгода и по-скоро тези разходи следва да не се третират като разходи за основната дейност, а на тях да се гледа като извънредни разходи.

Ето защо според нашия екип предложената поправка в закона трябва да се разглежда като промяна в положителна посока за бизнеса, защото:

  • Работодателите ще спестят парични средства от изплащане на обезщетения, като по този начин ще оптимизират своите разходи;
  • Ще бъде постигната колегиална справедливост между останалите служители в дружеството на принципа равно разпределение на задачите;
  • Ще бъде осигурен спокоен работен процес, което от своя страна води до точно и своевременно изпълняване на поетите ангажименти от работодателя към неговите клиенти.

Дали направеното предложение за промяна ще бъде факт, предстои да разберем.

Ако имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас по познатия начин: директно чрез email , контактната форма в раздел Контакти или посетете Фейсбук страницата ни на адрес www.facebook.com/DIVEAccounting.